Agile, Scrum en Lean

Mensen foto designed by Pressfoto - Freepik.comOm dingen voor elkaar te krijgen maak ik graag gebruik van een werkwijze die werkt. Zodat de Droom die ik heb de Effecten gaat realiseren die ik wil, op een Slimme manier die meer energie oplevert dan het kost. Dat is in het kort de Weg van de Minste Weerstand en Agile, Scrum en Lean passen daar uitstekend bij.

Maar wat is Agile nu eigenlijk? En wat is het verschil met Scrum en Lean?

Letterlijk vertaald betekent Agile niets anders dan “behendig”. En synoniemen van behendig zijn oa. bedreven, bekwaam, handig, kundig, slim, vaardig en vlug. Agile werken betekent voor mij dan ook dat je behendig (bedreven, bekwaam, enz.) omgaat met de omstandigheden. Zodat je de effecten realiseert die jij wilt realiseren op een manier die je meer energie oplevert dan het je kost.

In 2001 heeft een groep van 17 softwareontwikkelaars vier uitgangspunten opgesteld om software behediger, handiger, slimmer, kortom Agile te ontwikkelen. Die uitgangspunten zijn bekend geworden als het Agile Manifesto. Ook verwoordden ze twaalf Agile principes.

Uit die vier uitgangspunten en twaalf principes werden vervolgens allerlei tools ontwikkeld die kunnen bijdragen aan een Agile manier van werken. Veel van die tools zijn niet alleen toepasbaar bij het ontwikkelen van software. Ze blijken ook prima geschikt te zijn voor het realiseren van Dromen 🙂

Met die tools kun je natuurlijk ontzettend veel combinaties maken. Om het wat ingewikkelder te maken hebben verschillende combinaties van die tools verschillende namen gekregen zoals Scrum, Kanban, XP (“eXtreem Programming”) en Lean. Maar die namen hoef je niet te kennen om de tools te kunnen toepassen 😉

In mijn blogposts over Agile, Scrum en Lean beschrijf ik hoe ik Agile tools, al dan niet in combinatie met elkaar, toepas om mijn Dromen te realiseren. Ik kan je ook helpen om precies de juiste tools te vinden die jij nodig hebt om ook jouw Dromen te realiseren op een manier die je altijd meer energie zal opleveren da het je kost.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.