Ik ben bezig een nieuwe fout voor te bereiden

De titel van deze blogpost is een uitspraak van Bertolt Brecht over de beste leerhouding waar ik het helemaal mee eens ben. Fouten maken is de basis voor leren en leren is de basis voor veranderen. Wil je veranderen, maak dan dus veel nieuwe fouten. Dan hoeft veranderen geen moeizaam proces te zijn. Mensen zijn van nature nieuwsgierig en hebben daarmee een drang tot leren. De bereidheid tot leren zou je een natuurlijke staat kunnen noemen. Met leren wordt dan niet bedoeld het zich eigen maken van leerstof, maar nieuwsgierig zijn en durven experimenteren. Als mensen niet meer leren, is er een reden waarom zij hun natuurlijke nieuwsgierigheid zijn kwijtgeraakt.

Dat veranderen geen moeizaam proces hoeft te zijn ervaar ik dagelijks. Veranderen levert mij altijd meer energie op dan het me kost, dat noem ik de Weg van de Minste Weerstand. Ik vraag me wel af wat de redenen zijn waarom mensen die niet meer leren hun natuurlijke nieuwsgierigheid zijn kwijtgeraakt. En hoe je die mensen hun natuurlijke nieuwsgierigheid weer terug kunt laten vinden, zodat ook zij weer energie krijgen door te veranderen. Een interessant onderwerp om eens wat verder te onderzoeken. Wie helpt me aan wat ingangen?

Overigens is veel nieuwe fouten maken wat anders dan veel fouten maken. Oude fouten kun je beter niet opnieuw maken, daar leer je niets van. Maar daarover een volgende keer meer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.