Bioscoopje doen?

Big Five for Life

In deze blogpost vertel ik uit hoe je door het kiezen van een “Big Five for Life” je leven richting kunt geven. Daardoor zul je aan het eind niet verzuchten “had ik maar…”. Maar zomaar vijf doelen in je leven te kiezen is niet zo gemakkelijk als het lijkt. Probeer het maar eens: schrijf nú vijf dingen op die je in je leven gedaan wilt hebben of wilt nastreven.

Lukt dat niet zómaar? Probeer dan eens het volgende:

De bioscoop

Wat zijn je drie meest favoriete films? Schrijf de titels op en zet daarachter kort waarom ze je favorieten zijn. Doe je ogen dicht, denk aan de films en registreer wat er voor beelden, kleuren, geuren, enz. bij je opkomen.

Bespreek dit met iemand in je omgeving (je mag er ook een afspraak met mij voor maken) en vraag hem of haar daarbij te letten op patronen. Welke woorden gebruik je vaak? Die hebben te maken met wat je echt belangrijk vindt.

En als je er dan vijf hebt, bedenk dan waarom dit je vijf doelen zijn. Waarom wil je bijvoorbeeld veel geld hebben? Wat wil je er mee doen? Kun je dat ook op een andere manier bereiken?

Vraag niet hoe maar wie!

Maar vraag je vervolgens niet af hoe je ze kunt bereiken! Hoe impliceert namelijk een leerproces en een leercurve. Leren kost energie en ooit zal je energie op zijn. Dan ben je dus wel gedwongen om het – ten minste tijdelijk – op te geven.

Veel handige is om te bedenken wie je kan helpen bij het realiseren van jouw Big Five for Life. Het is niet alleen een geweldige manier om met iemand in contact te komen (“Hallo, ik ben mijn Big Five for Life aan het realiseren”) maar echt iedereen is bereid om je te helpen (“en ik vroeg me af of jij me daarbij zou willen helpen”) of om je in contact te brengen met iemand anders die je kan helpen.

Je Big Five for Life is dus ook een geweldige netwerktool!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.