Mijn blogpost “Liever FUZZY dan SMART” van een paar dagen gelden leidde tot wat discussie over of dat FUZZY en SMART elkaar uitsluiten of bij elkaar horen en elkaar opvolgen. Sommige mensen vinden SMART vooral passen bij de onderkant van de creatiespiraal van Marinus Knoope.
Ik ben het niet helemaal met hen eens, vandaar deze blogpost. Maar eerst nog even een korte toelichting op FUZZY en SMART:
FUZZY | SMART |
F: Fun of Feestje Je hebt er lol in |
S: Specifiek Waarneembaar en gekwantificeerd |
U: Uitdagend Spannend, op het randje van het haalbare |
M: Meetbaar Methode om de voortgang te bepalen |
Z: Zuiver Geeft weer wat je echt wilt |
A: Acceptabel Er is draagvlak |
Z: Zinnelijk Geeft een prettig, opwindend gevoel |
R: Realistisch Uitvoerbaar met aanvaardbare inspanning |
Y: Yes Roept enthousiasme op |
T: Tijdgebonden Een duidelijke start- en einddatum |
Op zich is er niks mis met SMART werken. SMART is ooit geïntroduceerd door engineers/ constructeurs, zodat hun management ze niet langer het bos in kon sturen. Zeker voor korte-termijndoelen is SMART prima bruikbaar. Echter, bij lange-termijndoelen is dat niet altijd mogelijk. Wie het onbekende wil verkennen kan niet specifiek zijn. Meetbare resultaten leiden tot calculerend gedrag. Acceptabele doelen zijn niet confronterend. Realistische doelen zijn niet ambitieus. Tijdgebonden doelen hebben een beperkte houdbaarheid.
Je droom realiseren is een typisch lange-termijndoel is, ook via de Weg van de Minste Weerstand. Daarom vind ik dat daarbij beter de FUZZY benadering kunt hanteren. Ook in de creatiespiraal.
De creatiespiraal bestaat uit 12 stappen: wensen, verbeelden, geloven, uiten/netwerken, plannen, beslissen, handelen, volharden, ontvangen, waarderen, ontspannen. Daarbij is een bovenkant en een onderkant te onderscheiden. De bovenkant speelt zich vooral af in de wereld van woorden, beelden en dromen. De onderkant gaat over de realiteit, zegt Marinus Knoope.
Plannen, beslissen, handelen en volharden zitten in de onderkant. Op het eerste gezicht lijkt SMART een prima benadering voor deze vier stappen, maar FUZZY heeft de volgende voordelen:
- FUZZY plannen zijn flexibel, SMART plannen zijn star. Althans, dat is mijn ervaring als projectleider. Elk projectplan is SMART, maar ik ken uit mijn ervaring geen enkel SMART plan dat ook zo uitgevoerd kon worden als bedacht.
- Bij FUZZY beslissen ga je vooral af op je gevoel, SMART beslissingen zijn gebaseerd op verstand. Je gevoel is uitermate geschikt om beslissingen te nemen als het gaat om het realiseren van je dromen. Je verstand heb je daarbij alleen nog nodig om die beslissingen ook te begrijpen. Datzelfde geldt voor FUZZY handelen versus SMART handelen.
- FUZZY volharden is een beetje een contradictio in terminis. Als je er lol in hebt en het je een opwindend gevoel geeft, is er eigenlijk helemaal geen sprake meer van volharden. Dan levert gewoon lekker doorgaan op de Weg van de Minste Weerstand je zóveel energie op dat je niet eens in de gaten hebt dat er iets te overwinnen is. Helemaal in tegenstelling tot SMART volharden.