Een startup is geen bedrijf

Lean Startup is een werkwijze die Eric Ries in 2011 beschreef in zijn boek “The Lean Startup”. Het is een vrij taai boek en ik heb het dan ook niet gelezen, want ik werk slimmer 😉 Om de methodiek toegankelijker te maken beschrijf ik de methodiek in een serie blogs. Dit is de tweede van die serie. De eerste vind je hier.

Lean Startup kun je zien als een “versneller voor te gekke ideeën”. Het is geschikt voor startende bedrijven of organisaties maar ook bijvoorbeeld om in een bestaande organisatie een nieuw product of dienst te ontwikkelen. Voor je daaraan toe bent heb je echter eerst wat voorwerk te doen. De eerste stap is:

Besef dat een startup geen bedrijf is

In de afbeelding bij deze blog zie je dat je pas geld gaat verdienen als blijkt dat jouw te gekke idee ook echt werkt. Met alleen ideeën verdien je niks, hoe te gek die ideeën ook zijn. Ook investeerders (‘you need money to make money’) willen graag enige zekerheid dat ze hun investering met winst terugverdienen. Investeerders bereiken die zekerheid door het risico te spreiden en te investeren in meerdere startups. Jij hebt die mogelijkheid niet. Het is dus erg belangrijk te voorkomen dat je failliet gaat nog voor je goed en wel gestart bent.

Lean Startup is nu precies daarop gericht. Aan de Stanford University heeft Steve Blank, de grondlegger van de Lean Startup werkwijze, aangetoond dat bedrijven die via Lean Startup zijn ontwikkeld meer dan drie keer zo succesvol zijn als startups die deze methodiek niet volgden. Dat betekent nog steeds niet 100% succes. Zijn onderzoek toont aan dat een gemiddelde startup 17% kans heeft om te slagen (en een technologische startup zelfs maar 10%). Bedrijven die via Lean Startup zijn ontwikkeld hebben een slagingskans van 60%.

Met Lean Startup heb je dus drie tot zes keer zoveel kans op succes. Dat wil nog niet zeggen dat je direct naar de bank kunt rennen voor een financiering of naar de Kamer van Koophandel om je bedrijf in te schrijven. In beide gevallen loop je namelijk een financieel risico. Bij de bank is dat financiële risico wel duidelijk. Bij de KvK komt ook de Belastingdienst al snel om de hoek kijken.

Ook met Lean Startup heb je nog steeds 40% kans dat het gewoon niet lukt. Vestig je bedrijf daarom pas als je ‘KvK ready’ bent. Daarvoor kun je gebruikmaken van de ‘Investment Readyness Thermometer’ die Steve Blank ontwikkelde naar aanleiding van zijn onderzoek. Eigenlijk is die bedoeld voor investeerders, zodat die nog beter kunnen inschatten welke startups gereed zijn voor het grotere werk. Maar als toekomstig CEO van je eigen bedrijf wil je dat natuurlijk ook graag weten.

Investment Readyness Thermometer

De ‘Investment Readyness Thermometer’ (hier een plaatje) heeft negen niveaus. Van ‘Complete first pass business model canvas’ tot ‘Identify and validate metrics that matter’ en laat ook zien in welke volgorde je je bedrijfsmodel volgens Lean Startup het beste kunt ontwikkelen:

  1. Je begint met een eerste versie van je bedrijfsmodel. Een vluggertje, volledig gebaseerd op aannames.
  2. Dan onderzoek je de omvang van de markt.
  3. Daarna werk je een aanbod uit dat écht waardevol is voor je toekomstige klanten of gebruikers.
  4. Vervolgens bouw je een Minimal Viable Product.
  5. Dat je bij die klanten of gebruikers valideert.
  6. Pas daarna ontwikkel je een model voor de marketing van je product of dienst en
  7. Ontwikkel je je MVP door tot de definitieve versie van je product.
  8. De op een na laatste stap is het ontwikkelen van je interne bedrijfsprocessen.
  9. Waarna je afsluit met het identificeren van een klein aantal metrics, zoals je financiële plan.

Huiswerkvraag: wat valt je op als je dit vergelijkt met de manier waarop de meeste ondernemingsplannen tot stand komen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.