Geluk is een keuze

“Alles kan een mens worden ontnomen, behalve de allerlaatste menselijke vrijheid: de keuze om onder alle omstandigheden zijn eigen houding te bepalen, zijn eigen weg te kiezen” Uit De zin van het bestaan door Viktor Frankl, die Auschwitz overleefde.

Onze werkelijkheid wordt gevormd door onze gedachten, onze eigen houding. Omdat je –zoals Viktor Frankl onder de meest erbarmelijke omstandigheden ontdekte- onder alle omstandigheden je eigen houding kunt bepalen, kun je onder alle omstandigheden kiezen om gelukkig te zijn. In zijn boek Kiezen voor geluk zegt de auteur en filmregisseur Kay Pollak daarover: “Elke gedachte die je hebt geeft of een gevoel van harmonie […] oftewel geluk, of een gevoel van verstoring […] oftewel ongeluk”.

Dat je zelf je gedachten kunt kiezen is misschien nieuw voor je. Gedachten en gevoelens overkomen je vaak. Omdat we het niet zo gewend zijn om onze gedachten te kiezen, lijkt het vaak erg lastig om te kiezen voor (gedachten die leiden tot) geluk. Daarom heb ik altijd wat inspirerende filmpjes of blogposts bij de hand die me daarbij helpen. Vandaag kwam ik in dat kader deze blogpost over “How to be Happy Anytime” tegen en onderstaand filmpje over drie mensen die een reusachtige walvis redden (met dank aan @sanderdatema). Kijk, daar word ik nou gelukkig van.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geluk is een Keuze

Je hebt altijd een keuze

“Alles kan een mens worden ontnomen, behalve de allerlaatste menselijke vrijheid: de keuze om onder alle omstandigheden zijn eigen houding te bepalen, zijn eigen weg te kiezen”

Uit De zin van het bestaan
door Viktor Frankl, die Auschwitz overleefde.

Onze werkelijkheid wordt gevormd door onze gedachten, onze eigen houding.

Kies dus voor geluk!

Omdat je – zoals Viktor Frankl onder de meest erbarmelijke omstandigheden ontdekte – onder alle omstandigheden je eigen houding kunt bepalen, kun je onder alle omstandigheden kiezen om gelukkig te zijn.

Overigens is gelukkig zijn iets anders dan blij zijn. Je kunt heel gelukkig zijn maar soms toch niet blij. Bijvoorbeeld wanneer je iets vervelends overkomt.

In de workshop Geluk is een Keuze ontdek je dat je inderdaad onder alle omstandigheden kunt kiezen voor geluk. Ook ontdek je dat gelukkig zijn iets anders is dan blij zijn.


Samen organiseren

Bij workshops bepaal jij wie die deelnemers zijn, want ik organiseer zelden of nooit open-inschrijving workshops. Interactie, samenwerken en samen werken aan een individueel resultaat werkt namelijk pas echt goed als je elkaar al wat kent. Jij en ik organiseren een Dreams Matter lezing of workshop dus samen.

Ik geef mijn lezing of workshop bij voorkeur in een informele setting aan een klein publiek. Bijvoorbeeld aan jouw keukentafel of in een kleine zaal. Jij zorgt voor een publiek en regelt de randvoorwaarden:

  • Een keukentafel die groot genoeg is om het gezelschap te herbergen. Een eettafel, bankstel of kleine zaal mag natuurlijk ook 😉
  • Een internetaansluiting (wifi).
  • Een beamer of ander presentatiemiddel.
  • Verspreiding van het werkboek dat ik je digitaal toestuur.
  • En natuurlijk dat de deelnemers de rekening betalen.

En er samen wat aan verdienen

Jij en ik organiseren samen een Dreams Matter lezing of workshop. Het is dus ook de bedoeling dat we er samen wat aan verdienen. Als jij de randvoorwaarden en het publiek regelt en ik de lezing of workshop verzorg verdelen we de verdiensten 1-op-1. Als we andere afspraken maken over wat jij regelt en wat ik doe of als het een workshop wordt voor een groot publiek maak ik graag andere afspraken over die verdeling. Voor een groot publiek heb ik namelijk meer voorbereidingstijd nodig.

De verdiensten die ik hieronder noem zijn richtlijnen voor een kleine groep in een informele setting. In onderling overleg bepalen we de prijs die we werkelijk gaan vragen aan de deelnemers. Met Geluk is een Keuze

  • als lezing (ca. een half uur) verdienen we samen € 180,=.
  • als workshop (ca. twee uur) verdienen we samen € 600,=.

Werk samen met mij aan een workshop. Klik op de knop en geef aan welke workshop je samen met mij wilt organiseren. Dan neem ik contact met je op om de details verder te bespreken.