Proeverij Dreams Matter workshops: dat was lèkker!

  • Wat kun je allemaal doen met een paperclip?
  • Ga je wel eens naar de film?
  • Hoeveel keien passen er in een werkdag?
  • Wat zou er gebeuren als er aan het eind van je leven een museum voor je werd opgericht?
  • Wat is een droom?
  • Hoeveel mensen ken je?
  • Waar heb jij wel een schouderklopje voor verdiend?
  • Dat heb je goed gedaan, wat merken anderen daarvan?

De antwoorden op deze vragen hebben veel te maken met het realiseren van je droom via de Weg van de Minster Weerstand. Ze stonden dan ook centraal in de Dreams Matter workshops die ik onlangs gaf. Uit de training Realiseer je Droom had ik typerende oefening gekozen. Elke oefening duurde 5 à 10 minuten en gaf antwoorden op bovenstaande vragen. Er warem doe-dingen, maar ook oefeningen die meer gericht zijn op denken of voelen. Daarnaast was er ook ruim de gelegenheid om te netwerken en om verder te praten over de workshops. Dit alles natuurlijk onder het genot van een hapje en een drankje.

En, lieve lezertjes, dat was lèkker! De deelnemers en ook ikzelf hebben genoten van de oefeningen en de onderlinge interactie. Niet alleen de deelnemers hebben geleerd, ikzelf ook. Terugkijkend op mijn 14 jaar ervaring als docent herinner ik me veel lessen. Lessen met veel interactie en lessen met minder interactie. Theorielessen en practica. Lange lessen en korte. Saaie lessen en interessante. Lessen die verliepen zoals ik wilde en lessen waar dat niet het geval was.

Ik herinner me lessen waar ik tevreden op terugkijk en lessen waarbij dat niet zo is. Maar wat ik me niet herinner is dat ik ooit tevreden was over lessen die niet verliepen zoals ik wilde. Maar nu wel, want de proeverij verliep behoorlijk anders dan ik had gepland.

Natuurlijk begonnen we met een voorstelrondje en vervolgens vertelde ik in het kort over Dreams Matter en de Weg van de Minste Weerstand. Daarna had ik acht korte oefeningen voorbereid. Eén oefening uit elke van de acht workshops die ik dit seizoen ga aanbieden.

Het voorstellen en mijn uitleg over Dreams Matter verliepen zoals ik verwachtte. Daarna liep het allemaal heel anders. Er was veel meer interactie tussen de deelnemers dan waar ik op gerekend had. Daardoor konden we tussen half negen en tien uur maar drie oefeningen doen. Veel minder dus dan dat ik aan het begin van de proeverij aankondigde. Toch was het, zoals ik al vertelde, lèkker.

Wat ik gisteravond geleerd heb, is dé oplossing voor onverwachte wendingen. Die oplossing is LOSLATEN. Toen ik na de eerste oefening mijn idee over hoe de proeverij zou moeten verlopen losliet, bleef ik heel gemakkelijk in contact met de groep. Het lukte me zelfs om op een heel natuurlijke manier de aandacht weer centraal te richten op de momenten dat ik dat wilde. Iets wat ik tot nu toe altijd het lastigst vond bij het geven van presentaties, lessen en workshops.

Kortom, deze proeverij smaakt mij naar meer. Meer workshops geven, dat is de volgende stap bij het realiseren van mijn droom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.