Serendipiteitstafels

Serendipiteit: de kunst van iets vinden wat je niet zocht.

Hoe krijg je het voor elkaar om iets te vinden wat je niet zocht? Daar zijn serendipiteitstafels voor. Aan serendipiteitstafels komen mensen met elkaar in contact. Er worden verbindingen gecreëerd tussen ideeën, dingen en mensen. Ze zijn gebaseerd op het concept van hostmanship en de wens om te exploreren.

Serendipiteitstafels zijn een concept ontwikkeld in het lectoraat “Ondernemen in Verandering” van Alexander Grit, een lectoraat van de Hanzehogeschool en het Alfa-college. De tafels zijn onderdeel van het initiatief “het faciliteren van ontdekkingsruimte”. Achterliggende gedachte is dat door enerzijds vergaande digitalisering en standaardisering en anderzijds de behoefte aan innovatie nieuwe “ruimtes” nodig zijn.

Serendipiteitstafels zijn fysieke uitingsvormen van ontdekkingsruimte: een “instrument” waarmee plaatsen met mensen, zoals publieke ruimten, bestaande patronen kunnen doorbreken. In een ontdekkingsruimte zijn de mogelijkheden voor het vinden van het onverwachte optimaal. Een standaard onderdeel van de tafel is een kraantjespot (koffie!) en een host.

Verbind het onbekende en word host aan de Serendipiteitstafel

Deelnemen aan een serendipiteitstafel kan heel eenvoudig zijn, als de tafel goed gehost wordt. Een host gaat het gesprek aan en betrekt alle deelnemers erbij. Hosts zijn ontvankelijke mensen. Krijgen ze een idee aangereikt, dan gaan ze daarmee aan de slag. Om goede hosts op te kunnen leiden hebben Alexander Grit en ik de cursus Host aan de Serendipiteitstafel opgezet. In een hoog tempo en met veel nadruk op de praktijk, leert een cursist alles wat er nodig is om een goede serendipiteitshost te zijn.

De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten van ieder een dagdeel, die achtereenvolgens gaan over:

    1. De kracht van serendipiteit, waarin de basisprincipes van serendipiteit aan de orde komen. Wat is het en hoe ontstaat het? Ook wordt het gebruik van een zogenaamde X-thing uitgelegd: dat wat vragen oproept en aan het denken zet.
    2. Rizomatisch werken. Een rizomatisch netwerk is niet-hiërarchisch. Door niet-hiërarchisch te werken poppen ideeën op plekken op waar je ze niet verwacht.
    3. Hostmanship. Dit gaat verder dan gastvrijheid. Een host werkt vanuit een eigen drijfveer en zorgt ervoor dat iedereen die aanschuift onderdeel is van het gesprek. Entertain an idea is een belangrijke vaardigheid die daarbij hoort.
    4. The tipping point. Als het onverwachte gevonden is, stopt serendipiteit niet. Het moet doorontwikkeld kunnen worden. Dit gaat over het naar buiten brengen van wat er aan de tafel besproken is.

De host is vervolgens beschikbaar voor serendipiteitstafels. Dat kan via een pool van hosts, of door zelf serendipiteitstafels gaan organiseren. De host koppelt de resultaten van de tafels terug aan het Lectoraat via een korte vragenlijst. Zo wordt bijgehouden of de opleiding voldoet. Ook wordt hierdoor het idee van de serendipiteitstafel verder onderzocht.

Op 4 en 10 oktober 2018 is de eerste pilot van deze beleving. Neem contact met me op als je eraan wilt deelnemen of als je binnenkort een evenement of andere bijeenkomst organiseert waar je graag een serendipiteitstafel wilt plaatsen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.