Sociaal kapitaal, de Whuffie Factor

“Mensen hebben contact met elkaar, geven aandacht aan elkaar en helpen elkaar wanneer dat nodig is. Netwerken gaat over je persoonlijke contacten met al die mensen, en dan vooral de informele contacten.” Zegt Rob van Eeden in zijn boek Netwerken, zo eenvoudig is het (niet).

Ik onderschrijf dit volledig, zoals je in mijn blogs over netwerken. Toch hebben veel mensen een aversie tegen netwerken. Dat komt omdat er ook een andere visie op netwerken is: business networking. Netwerken gericht op direct wederzijds voordeel. Vaak leidt het tot het een haddruk en het uitwisselen van visitekaartjes, veel minder vaak tot wederzijds voordeel en bijna nooit tot meer dan alleen een één-op-één contact.

Bij social networking gaat het juist niet om een direct wederzijds voordeel. Elkaar helpen gebeurt niet op hezelfde moment in twee richtingen. De reactie op hulp die je gegeven hebt komt vaak via een onverwachte weg weer bij je terug. Het gaat om contacten met al die mensen (en dat zijn er heel veel) en niet het één-op-één contact dat ontstaat uit het uitwisselen van visitekaartjes.

Hoe je een sociaal netwerk bouwt en onderhoud wordt in onderstaand filmpje heel helder uitgelegd. Moeilijk is het niet 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.