De Weg van de Minste Weerstand

. . . is een aanpak die je altijd meer energie op levert dan kost. Omdat water de Weg van de Minste Weerstand volgt, kunnen we er energie aan ontlenen om watermolens of electriciteitscentrales op te laten draaien. Zo kun jij ook de energie krijgen die je nodig hebt om je droom te realiseren.

Je droom realiseren kan uitdagend zijn, maar mag je nooit energie kosten. Het moet je juist energie opleveren. Als het dat niet doet, doe je iets niet goed en kun je het beter anders doen. Soms is er een flinke dosis creativiteit nodig om een andere aanpak te vinden, die je wel energie oplevert. Lukt het je niet om zelf de Weg van de Minste Weerstand te vinden, dan kan ik je helpen.

Het maakt niet uit hoe je het anders doet, je herkent snel genoeg of je op de goede weg bent. Dan levert het realiseren van je droom je energie op. Kost je nieuwe aanpak je ook energie? Doe het dan weer anders!

Je kunt bijvoorbeeld bedenken wat voor effect het realiseren van je droom op jou en je omgeving zal hebben. Die effecten kun je vaak ook op een andere manier realiseren, een manier die je energie oplevert. Je kunt je netwerk vragen hoe zij de effecten die jij wilt gerealiseerd hebben, of door efficiënter te werken tijd overhouden om die effecten te realiseren.

De Weg van de Minste Weerstand bestaat uit vier onderdelen:

Het belang van je Dromen en het realiseren van die dromen
Effectiviteit en het behalen van gewenste effecten
De kracht van je Netwerk en hoe je die kracht kunt benutten
Slimmer werken en efficiëntie

In de afbeelding zie je hoe die vier onderdelen met elkaar samenhangen:

  • Centraal in het midden staat je DROOM. Een toekomstbeeld dat zó mooi is dat het je steeds blijft aantrekken. Dat is nodig, want het realiseren van een droom duurt vaak lang. Je droom is zó mooi dat die zijn aantrekkingkracht al die tijd behoudt.
  • Linksonder staan de EFFECTEN die het realiseren van je droom op jou en jouw directe omgeving zullen hebben. Alle effecten bij elkaar hebben hetzelfde resultaat als je droom als geheel. Maar omdat een effect kleiner is dan je droom als geheel is elk effect op zich gemakkelijker te bereiken. Als je de effecten klein genoeg maakt en er regelmatig aan werkt zie je week na week vooruitgang.
  • Als je eenmaal weet welke effecten je wilt realiseren is de meest gestelde vraag “maar HOE realiseer ik dat dan?”. Mijn antwoord daarop is “dat is de verkeerde vraag”. Zoek liever uit WIE zo’n effect al heeft gerealiseerd en vraag aan hem of haar hoe dat ging.
  • Mensen die bepaalde effecten al gerealiseerd hebben vind je in je netwerk. Vandaar dat NETWERKEN een onderdeel is van de Weg van de Minste Weerstand. Dat onderdeel vind je bovenaan in de figuur.
  • Als je eenmaal gaat netwerken zul je snel merken dat dat tijd kost. Die tijd kun je vrijspelen door SLIMMER WERKEN. Dat is dan ook het vierde onderdeel van de Weg van de Minste Weerstand. Je vindt het rechtsonder in de figuur.

Wil je meer weten over de verschillende onderdelen van Weg van de Minste Weerstand en hoe die met elkaar samenhangn, neem dan contact met met op via het contactformulier.