GELUK IS EEN KEUZE

GelukOnze werkelijkheid wordt gevormd door onze gedachten, onze eigen houding. En jij bent de baas over je eigen gedachten. Je mag zelf kiezen wat je denkt. Altijd! Zelfs onder de meest erbarmelijke omstandigheden:

“Alles kan een mens worden ontnomen, behalve de allerlaatste menselijke vrijheid: de keuze om onder alle omstandigheden zijn eigen houding te bepalen, zijn eigen weg te kiezen” – Viktor Frankl, die Auschwitz overleefde in De zin van het bestaan.

Omdat je –zoals Viktor Frankl ontdekte – onder alle omstandigheden je eigen houding kunt bepalen, kun je onder alle omstandigheden kiezen om gelukkig te zijn. Geluk is een Keuze, maar dan moet je wel weten dat je altijd de vrijheid hebt om je eigen gedachten te kiezen en hoe je dat dan doet.

In zijn boek Kiezen voor Geluk zegt Kay Pollak “Elke gedachte die je hebt geeft of een gevoel van harmonie […] oftewel geluk, of een gevoel van verstoring […] oftewel ongeluk”. Het is dus vooral een kwestie van bewust je gedachten kiezen, zodat je bewust kunt kiezen voor (gedachten die leiden tot) geluk.

Overigens is gelukkig zijn iets anders dan blij zijn. Je kunt heel gelukkig zijn maar soms toch niet blij. Bijvoorbeeld wanneer je iets vervelends overkomt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.