NIET URGENT MAAR ZEER BELANGRIJK

Zeer belangrijk

Belangrijk en urgent wordt vaak door elkaar gebruikt. Om slimmer te werken is het erg belangrijk onderscheid te maken tussen belangrijk en urgent.

Je vindt een taak belangrijk (of niet)
een taak is urgent (of niet)

Urgentie wordt vooral bepaald door de omstandigheden. Daar kun je zelf vaak weinig aan doen. Een noodgeval doet zich voor, of je baas moet snel iets hebben.

Of je iets belangrijk vindt kun je zelf kiezen. Niemand kan voor jou bepalen of je iets belangrijk “moet” vinden. De een vindt kleding belangrijk, de ander niet. Kleding kopen is voor de één dus belangrijk en (meestal) niet urgent, voor een ander een taak die “just needs to be done”.

Het doel is om zoveel mogelijk tijd te maken voor belangrijke, niet urgente taken. Zodat je die zo goed mogelijk en zonder tijdsdruk kunt doen. Dat zijn die taken waard, ze zijn niet voor niets belangrijk!

Andere taken slimmer aanpakken

 

Covey matrixDe tijd die ik heb voor belangrijke, niet urgente taken is mijn “Golden Time“. Aan die gouden taken wil ik alle tijd besteden die nodig is om het zo goed mogelijk te doen. Gold Time Management is bedoeld om die tijd te maximaliseren, zonder de andere taken te verwaarlozen. Dat doe ik door die andere taken slim aan te pakken.

In de andere blogposts over efficëntie vind je daarom vooral tools en technieken die je kunt gebruiken om urgente taken en/of niet belangrijke taken aan te pakken. Met Autofocus kun je waar nodig de niet urgente taken in belangrijk en niet belangrijk verdelen.

  • Om urgente taken goed te doen, is Zen to Done erg geschikt. Daarmee maak je gelijk ook onderscheid tussen “Zo goed mogelijk in de beschikbare (korte) tijd” en “Voldoende is goed genoeg”.
  • Niet belangrijke, niet urgente taken verplaats ik meestal naar later. Maar niet té laat, want werk dat blijft liggen zal op den duur urgent worden. Met Getting Things Done houd ik de tijd die ik aan niet belangrijke taken besteed in de hand.
  • Overigens is niet belangrijk wat anders dan onnodig. Onnodige taken kan ik sowieso schrappen, daar heb ik geen techieken voor nodig.

Het resultaat is dat ik bijna elke dag veel Gold Time heb.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.