ELKAAR BLIJ MAKEN

Netwerken“Mensen hebben contact met elkaar, geven aandacht aan elkaar en helpen elkaar wanneer dat nodig is. Het gaat over je persoonlijke contacten met al die mensen, en dan vooral de informele contacten.” – Rob van Eeden in Netwerken, zo eenvoudig is het (niet) 

Deze visie op netwerken onderschrijf ik volledig. Ik noem dat social networking. Maar hoe bouw je dat soort contacten op, hoe onderhoud je ze en wat heeft dat dan met jouw droom te maken? Dat lees je in mijn blogposts over netwerken.

 

Toch hebben veel mensen een aversie tegen netwerken. Dat komt omdat er ook een andere visie op netwerken is:

“Business networking […] has to be mutually beneficial […] to work” – http://ezinearticles.com/?How-to-Be-a-Better-Business-Networker

Business networkingDit noem ik business networking, netwerken gericht op direct wederzijds voordeel. Vaak leidt het tot het een handdruk en het uitwisselen van visitekaartjes, veel minder vaak tot wederzijds voordeel en bijna nooit tot meer dan alleen een één-op-één contact.

Wederzijds voordeel?

Bij social networking gaat het juist niet om een direct wederzijds voordeel. Elkaar helpen gebeurt niet op hetzelfde moment in twee richtingen. De reactie op hulp die je gegeven hebt komt vaak via een onverwachte weg weer bij je terug. Het gaat om contacten met al die mensen (en dat zijn er heel veel) en niet het één-op-één contact dat ontstaat uit het uitwisselen van visitekaartjes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.